SPORT & BŐR – Az izzasztó edzés szépít is

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód egy igazi 21. századi probléma, amivel mindannyiunk szembesül. Sajnos nem elég, hogy sokunk 10-12 órát ül a gép előtt, még a szabadidőnket is inaktívan töltjük. Ha Ön is érzi, hogy ez így nincs rendjén és szeretne változtatni az életmódján, sosincs késő!

Ha éppen motivációt keres ahhoz, hogy belevágjon a sportolásba, akkor ez a cikk Önnek készült. Gondoljon arra, hogy a sport pedig nem csak fizikai erőnlétét és állóképességét, de még bőre állapotát is javítani fogja. Hihetetlen, de mikroszkopikus szinten akár huszonöt évvel fiatalabbnak látszik a rendszeresen mozgók bőre biológiai koruknál, derül ki a kanadai McMaster Egyetem tanulmányából. Hogyan lehetséges ez? A sport & bőr kapcsolatából kiderül!

Mutatjuk azt a 6 szervezetben lejátszódó folyamatot, amelynek hatására egy izzasztó edzés bizonyítottan fiatalítja a bőrünket is. Tartson velünk!

1. A test izzad, ami előnyös is lehet

Tudta? Az izzadtság olyan antibakteriális anyagokat tartalmaz, melyek a bőr felszínén élő káros baktériumokat elpusztítják. Az izzadással emellett a káros méreganyagokat is eltávolítjuk a szervezetünkből. A bőr pórusai kinyílnak, a felesleges szennyeződések távoznak. Éppen ezért nem ajánlott például sminkben sportolni – hiszen így megnehezítjük bőrünk természetes tisztulási folyamatát. Fontos továbbá, hogy az edzés végeztével mindenképpen zuhanyozzunk, arcunkat is alaposan tisztítsuk meg és használjunk valamilyen hidratáló krémet vagy szérumot – a nyitott pórusok ilyenkor jobban felszívják az értékes tápanyagokat.

SPORT & BŐR - Az izzasztó edzés szépít is

2. A szervezet felpezsdül

Fizikai aktivitás hatására javul a vérkeringés és az anyagcsere. A vércukorszint normalizálódk. A javuló véráramlás egészségesebb arcszínt eredményez. A nyirok felpezsdül és távoznak a méreganyagok.

Az aknés bőrrel küzdőknek is jó hírünk van! Sportolás hatására enyhülnek a gyulladásos folyamatok. Az Ohio Egyetem kutatása szerint a sport rendkívül hatékony a pattanásos, aknés bőrpanaszok javításában: a sebek átlagosan kilenc nappal hamarabb gyógyultak azoknál a vizsgált személyeknél, akik rendszeresen edzettek.

3. Javul az oxigénellátás

Az oxigén a bőr sejtjeinek üzemanyaga. Azáltal, hogy javul testünk oxigénellátása, a bőr is rugalmasabbá és feszesebbé válik. Az oxigén tehát segít megelőzni a ráncosodást, a rugalmatlan, fakó, fénytelen bőr kialakulását.

SPORT & BŐR - Az izzasztó edzés szépít is

4. Elszáll a stressz

A stressz bizonyítottan öregít, hiszen a hatására keletkező kortizol – hosszú távon emelkedett szinten – negatívan befolyásolja testünk számos folyamatát és gyulladásos folyamatokat vált ki. Fokozott faggyútermelést és pattanások kialakulását eredményezheti. Emellett a bőrben lévő kollagénre szintén negatív hatással van, ami bőrünk feszességéért felelős.

A testmozgás boldogsághormont – endorfint – szabadít fel, ami segít a depresszió és a szorongás kezelésében. Csökken a stressz szintje és nő a mentális egészség, ami általánosságban jó hatással van a legnagyobb szervünkre – a bőrünkre – is.

Egy izzasztó edzés során úgynevezett mikroszkopikus szakadások keletkeznek, emiatt érzünk izomlázat. A test gyulladáscsökkentő fehérjékkel igyekszik helyreállítani a sérült területeket és csökkenteni a stresszhormon szintjét. Ezek a gyulladáscsökkentő fehérjék óvják a bőr kollagéntartalmát és lassítják az öregedést.

Még többet olvasna a stressz és a bőr állapotáról? ITT írtunk erről korábban.

5. Jótékony anyagokat választunk ki

A sport során szervezetünkben olyan hasznos anyagok szabadulnak fel, mint miokinek, endorfinok, antioxidánsok és még mások. Ezek befolyásolják sejtjeink működését és végeredményben bőrünk állapotára is hatással vannak.

Biztosan Ön is hallott már az oxidatív stresszről. A rendszeres mozgás növeli a test saját antioxidáns termelését és ezáltal segít védekezni az oxidatív stresszel szemben is. Megvédi a sejteket az öregedéstől. Hatására az arcbőr pihentebb, frissebb és feszesebb lesz.

SPORT & BŐR - Az izzasztó edzés szépít is

6. Pihentetőbb lesz az alvás is

A fent említett okok miatt – csökkenő stressz szint, szorongás, növekvő endorfintermelés – a sport pozitívan hathat alvásunk minőségére is. Sőt, az edzés bizonyítottan segíthet az alvászavarok leküzdésében is.

+1. Bónusz tipp: orvos-esztétikai kezelések

Ha egészséges, fiatalos megjelenésre vágyik és az életmódváltását megtámogatná orvosi-esztétikai kezelésekkel is, szeretettel várom debreceni magánrendelőmben. Küldetésünk a bőr természetes megújítása. Tekintse meg kezeléseinket ITT.