}

Konzultáció időtartalma

15 perc

Konzultáció ára

20 000 Ft

A rosacea nagyon gyakori bőrbetegség, epidemiológiai adatok 5-10% körül becsülik az előfordulását, egyes cikkeben 22%-ra is becsülik a prevalenciáját a világos bőrü I-es fototípusú kaukázusi populációban. Középkorú férfiakat nőket egyformán érint, leggyakrabban a 40-60 éves korosztályban látjuk, férfiaknál általában súlyosabb formában. Tipikusan az arc középső részein (centrofaciálisan) jelentkező, bőrpírral, értágulatokkal és vörös göbcsékkel járó krónikus gyulladásos bőrbetegség. Ehhez társulnak szubjektív panaszok, égő, szúró érzés, bőrszárazság.

A betegség alapja a faggyúmirigyek érintettségén túl a bőr ereinek beidegzési zavara.

Hátterében az öröklött genetikai tényezőkön túl környezeti faktoroknak is jelentős szerepet tulajdonítunk, provokálják a kórképet a forró, fűszeres, zsíros ételek, a koffein, alkohol tartalmú italok, az erős hideg, a hirtelen hőingadozás, az UV sugárzás, illetve az emocionális és stressz hormon hatások. Összefüggést látunk magas vérnyomás, vagy gyomor-bélrendszeri problémák és rosacea együttes előfordulásában is, bár a pontos mechanizmusok még nem ismertek, a hormonális hátterét igazolhatja, hogy nőknél gyakran menopauza körül jelentkezik a bőrbetegség. A kifejezett gyulladásos göbcsés tünetek megjelenésében bizonyos Demodex folliculorum atkák elszaporodásának is jelentőséget tulajdonítanak kiváltó okként.

Klinikai megjelenés alapján 4 stádiumot különíthetünk el:

 1. Gyakori a hirtelen kipirulás az arc középső részén, majd állandósul a bőrpír, mivel egy idő után az erek elveszítik az alkalmazkodóképességüket, nem tudják a kaliberüket változtatni, így maradandó tágult hajszálerek is kialakulnak.
 2. A gyulladás kerül előtérbe és megjelennek a pattanásszerű csomócskák, göbcsék, gennyes, pustulosus tünetek.
 3. Kötőszövet burjánzás is beindulhat, bőr vastagodás és egyenetlenség, tág pórusok, főleg férfiakra jellemző torzulóan nagy orr, áll, fül (rhino-, gnato-, otophyma).
 4. Szem érintettség, oculáris rosacea tünetei : szemszárazság, könnyezés, égő érzés, oedemas szemhéj, hordeolum, látásvesztés-corneakárosodás ( blepharitis, conjunctivitis, uveitis, keratitis).

  A rosacea kezelése:

  A kórkép nem gyógyítható, de a progrediálása megállítható, illetve lassítható. Fontos a tüneteket provokáló tényezők mellőzése és speciális fűszerszegény diéta bevezetése, dohányzás, szoláriumozás elhagyása.

  A kezelések alapja a speciális bőrápolás, az arc tisztításakor nagyon fontos, hogy kímélő kozmetikumokat alkalmazzunk, érstabilizáló hatóanyagú arckrémeket és fényvédőket is használjunk folyamatosan.

  A bőrpír és értágulatok kezelése elektrokozmetikai módszerekkel, IPL vagy lézer segítségével valósítható meg.

  A gyulladásos tünetek megjelenésekor lokális vagy szisztémás antibiotikumokat, makacs előrehaladott esetekben akár isotretinoin gyógyszeres kezelést is alkalmazhatunk.