Kezdőlap 9 Lézersebészet

Lézersebészet

A lézer bonyolult, precíziós műszer, amely nagy energiájú, intenzív, azonos hullámhosszúságú fénysugarat – azaz lézersugarat képes előállítani. Segítségével úgy lehet vágni, mint egy szikével – de anélkül, hogy hozzáérnénk a bőrhöz.

Rendkívül előnyös kezelési eljárás, hiszen nincs vágás – a szöveteket pedig minimális mértékben károsítja. Ennek eredményeképpen alig lesz sebfájdalom és hegképződés.

Debreceni lézersebészeti magánrendelőmben az alábbi szolgáltatásokat veheti igénybe: bőrnövedékek lézeres eltávolítása; hegek lézeres kezelése; striák lézeres kezelése; lézeres hámlasztás pigmentfoltokra.

A bőrön gyakran előforduló, kozmetikailag zavaró, jóindulatú bőrnövedékek szén-dioxid lézeres eltávolítása legtöbbször helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás helyén kialakuló sebre általában Betadine kenőcsös fedőkötést teszünk, vagy Octeniseptes fertőtlenítés, hámregeneráló krémes fedés történik. Varratok alkalmazására nincs szükség, a keletkezett mélyedés, vagy felületes pörkös seb legfeljebb 7-10 nap alatt gyógyul.

A beavatkozás után célszerű, ha 1 napig víz nem éri a sebeket. Otthonra fertőtlenítő, hámosító kezelést javasolunk pár napig, szükség szerint kötésben (ez egyszerű sebtapaszt jelent), így várhatóan nyomtalanul zajlik a gyógyulás.

Fontos a fényvédelem, napnak kitett lokalizációban SPF50-es fényvédőkrémeket kell használni a beavatkozás után néhány hétig!

Leggyakrabban az alábbi növedékeket tudjuk így eltávolítani:

Bőrnövedékek – Fibrómák

Hónaljakban, hajlatokban, nyakon kisebb-nagyobb logó vagy lapos, puha, bőrszínű vagy világosbarna, a bőrhöz változó nagyságú nyéllel kapcsolódó növedékek.

Időskori szemölcsök – Seborrheás keratosis

Nagyon gyakoriak ezek a nem fertőző, a bőrből kiemelkedő, sokszor érdes, vagy morzsalékony felszínű, a köznyelvben időskori szemölcsnek nevezett növedékek. Színük a halványsárgásbarnától a nagyon sötétbarnáig változhat. Ártalmatlanok, de esztétikailag zavaróak, növekednek és erős viszkethetnek.

Éranyajegyek – Kisebb rubin naevusok

Élénkvörös málnaszínű pár mm-es kis érképletek.

Vírusos szemölcsök

Humán papilloma vírusfertőzés eredményeként jönnek létre, megjelenésük alapján verruca plana/lapos szemölcs, közönséges szemölcs, talpi szemölcsök, nemi szemölcsök formájában találkozhatunk vele. Fertőzőek, terjednek, és másokat is megfertőzhetnek, ezért fontos az eltávolításuk.

Hegek és striák

A hegek és a striák ellen rendkívül hatékony a lézeres kezelés, amely tömörebbé, rugalmasabbá és feszesebbé teszi a bőrt, s ezáltal kezelhetőek a bőr esztétikailag vagy funkcionálisan zavaró elváltozásai.