Kezdőlap 9 Bőrgyógyászat 9 Anyajegyvizsgálat

Anyajegyvizsgálat

}

Konzultáció időtartalma

15 perc

Konzultáció ára

20 000 Ft

Anyajegye mindenkinek van és életünk során, ahogy minél több napfény éri a bőrünket, az anyajegyek száma is egyre nő.

Anyajegyeink a bőr pigmenttermelő sejtjeiből alakulnak ki, az anyajegyek sejtjeinek fejlődése az embrionális életben megakad és nem egyenletesen oszlanak el a bőrünk felső rétegében, hanem apró csoportosulásban, akár a bőr mélyebb rétegeiben is felhalmozódnak.

Anyajegyeinknek csak egy része velünk született, más része az életünk során alakul ki, számuk folyamatosan növekszik, és ezek a képletek lassú változást is mutatnak. Figyelemfelkeltő, ha hirtelen, 1-2 hónap leforgása alatt tapasztalunk változást anyajegyeinknél: ha hirtelen színváltozás jelentkezik (sötét vagy világos, szürke, vörös), rohamos növekedést mutatnak, szabálytalan alakúvá, kiemelkedővé, esetleg vérzékennyé válnak, sebesednek, ha valamilyen szubjektív panasz: viszketés, fájdalom jelentkezik.

Miért fontos az anyajegyszűrés?

Az elmúlt 10 évben másfélszeresére nőtt a melanomás megbetegedések száma, mely az UV hatásával, napozási szokásaink megváltozásával, szolárium használattal hozható összefüggésbe.

Nagyon fontos, hogy emiatt védjük bőrünket a leégéstől, megfelelő sűrű szövésű ruházat viselésével, bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémek használatával, kalap viselésével, ill. tűző napon 11-15 óra között lehetőség szerint huzamosabb ideig ne tartózkodjunk.

Dermatoszkópos anyajegyszűrés

Ezzel a speciális nagyítóval, dermatoscoppal végzett vizsgálat során a legkisebb elváltozások is észlelhetők, így időben megkezdődhet a szükséges kezelés. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, és a test teljes felületére kiterjed. Nemcsak pigmentált elváltozásokat tudunk vizsgálni vele, segít más típusú bőrdaganatok (pl. basalioma), vagy rákmegelőző állapot (pl. soláris keratosis) felismerésében is!

Ezért ajánlott nem gyógyuló sebek, hámló jelentéktelennek tűnő, de nem múló bőrelváltozások esetén is bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni!

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy minimum évente egyszer vizsgáltassuk meg anyajegyeinket.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a világos bőrűek, akiknek eleve nagy számú, 50 darab feletti anyajegyük van, illetve akiknél már volt a családban bőrdaganatos megbetegedés.

Vizsgáljuk meg az anyajegyeinket otthon is!

A szűrővizsgálatok alkalmával az otthoni önvizsgálatra is felhívjuk a figyelmet, az ún. ABCD szabállyal a meglévő anyajegyek aszimmetriáját, széli egyenetlenségét (border), többszín (color) megjelenését, átmérőjét (diameter) figyelhetjük.

Bármilyen méretbeli, alak vagy színváltozást tapasztalunk meglévő anyajegyeinkben, vagy új elváltozás jelentkezik bőrünkön, esetleg meglévő anyajegyeink szubjektív panaszt okoznak (fájdalom, viszketés, kisebesedés), azonnal jelentkezzünk be vizsgálatra. A korai felismerés, az időben felfedezett melanoma sebészi eltávolítása ugyanis teljes gyógyulást eredményez.

Mi a teendő, ha rosszindulatúság gyanúja merül fel?

Az idejében észlelt melanoma igen jó arányban gyógyítható. A sebészileg eltávolított anyajegyet minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük. A szövettan eredménye alapján határozzuk meg a további kezelés szükségességét, típusát.

Fontos, hogy a kimetszés után rendszeresen vegyünk részt szűrésen.

Bőrgyógyászati anyajegyvizsgálat

Nagyon fontos, hogy évente egyszer bőrgyógyászati szűrővizsgálaton vegyünk részt, ahol speciális műszerrel, dermatoscoppal vizsgálja a bőrgyógyász az anyajegyeket. 

Mikor javallott az ennél gyakoribb szűrés?

  • ha a családban már volt példa festékes bőrrákra
  • ha a bőr hosszabb ideig volt kitéve erős UV-sugárzásnak
  • a rendkívül világos bőr és haj is indokolttá teszi a rendszeres kontrollt
  • nagy mennyiségű, szabálytalan anyajegy jelenléte
  • gyakori leégés 20 éves kor előtt
  • veleszületett nagyméretű anyajegy