Kezdőlap 9 Bőrgyógyászat 9 Akne, pattanásos bőr kezelése

Akne, pattanásos bőr kezelése

}

Konzultáció időtartalma

15 perc

Konzultáció ára

20 000 Ft

A pattanásos bőr és az akne összetett bőrprobléma, amire gyulladt bőr jellemző. Mivel a kialakulása alapvetően összefügg a hormonális változásokkal, általában a pubertáskorban jelentkezik, de számos esetben később is megmarad.

Felnőtt korban leggyakrabban a nőket érinti terhesség, vagy fogamzásgátló gyógyszer elhagyása után.

Hátterében a túlzott faggyútermelés figyelhető meg, mivel a faggyúmirigyek zöme az arcon, a nyakon, a háton és a mellkason helyezkedik el, az akne tünetei is ebben a lokalizációban mutatkoznak.

Mikor beszélünk aknéról?

Aknéról tulajdonképpen akkor beszélünk, ha a faggyúval teli pórusokban elszaporodnak a gyulladást keltő baktériumok.

Mi okozza az aknét?

A bőrünkben lévő faggyúmirigyek olajos, zsíros anyagot, faggyút termelnek, mely a pórusokon át a bőrfelszínre jutva láthatatlan réteget képezve védi, hidratálja a bőrt. Amennyiben a faggyú termelése fokozódik, és a lehámlott bőrsejtekkel keveredve eltömíti a szőrtüszőt, akkor az olajos anyag nem képes kiürülni, és elkezdődik a pangás, felhalmozódás és mitesszer, pattanás vagy akne betegség tünetei alakulnak ki.

Hátterében állhat genetikai, öröklött hajlam, hormonális okok, gyulladás, egyszerű szénhidrátokban gazdag étkezés vagy akár a környezet is.

Hogyan kategorizálhatjuk az aknét?

Súlyossága szerint az alábbi kategóriákba sorolható:
  • Enyhe: zsírosan fénylő bőr, mitesszerek (fekete vagy fehér), néhány pattanásos göb.
  • Középsúlyos: mitesszerek mellett nagy számban láthatóak gyulladt pattanásos göbök.
  • Súlyos: sok fájdalmas, gyulladt pattanás, és lilás csomók, gennyes tályogok, cysták a bőr alatt, gyógyulás után behúzott hegek, vagy előemelkedő hegek.

Az akne általános jellemzői

  • zsíros bőr
  • mitesszerek
  • pattanások
  • gyulladt, fájdalmas, mély göbök, csomók, cysták megjelenése
  • a visszahúzódás után pedig hegek kialakulása
pattanásos bőr

Miért fontos a pattanásos bőr kezelése?

A pattanásos, heges bőr hosszútávú lelki problémákat is okozhat, nem csak serdülő korban, hiszen életreszóló nyomot hagyhat az arcbőrőn és kezelése otthoni praktikákkal nehéz. Ha szeretné gyorsan és hatékonyan megszüntetni az akne tünetetit és egészséges, ragyogó bőrre vágyik, jöjjön el rendelőmbe. Találjuk meg együtt az Ön számára megfelelő kezelést!

Az akne kezelési lehetőségei

A kezelésben a tünetek súlyosságától függően helyi készítményeket, vagy belsőleg adott gyógyszereket részesítünk előnyben, legsúlyosabb formában úgynevezett szisztémás retinoid kezelést alkalmazunk ( isotretinoin), mely mellett rendszeres laborvizsgálatra is szükség van.

Minden esetben konzultáció alkalmával pórbáljuk felderíteni, ill. kizárni a háttérben álló esetleges belgyógyászati, endokrin jellegű megbetegedéseket, étrendre, életmódra vonatkozó és bőrápolási tanácsokkal látjuk el a pácienseket.