A napfény hatása a bőrre – Miért fontos a fényvédelem?

A napfénynek számos pozitív hatása van, kezdve a fotoszintetizáló élet fenntartásától, egészen a D-vitamin előállításáig. Azonban a napfény hatása a bőrre már korántsem ilyen kedvező. De miért is olyan fontos a napvédelem és a leégés elleni harc?

Az emberek többsége fényvédőt csak a nyaralás során vesz a kezébe, naptej formájában. Pedig ma már kutatások által bizonyított, hogy a fényvédelem az év mind a 365 napján fontos. Nem csak azért érdemes foglalkozni vele, mert hozzájárul bőrünk fiatalon tartásához, hanem mert rengeteg káros bőrelváltozást is megelőzhetünk vele.

Ha valaki még tisztában is van vele, hogy a mindennapi fényvédelem mennyire fontos, akkor is felmerülhetnek kérdések: például, hogy hogyan és milyen gyakran kell használni a fényvédőt, mit jelent az SPF és milyen bőrelváltozásokat tudunk elkerülni általa? Többek között ezeknek a kérdéseknek járunk utána ebben a cikkben.

A napfény hatása a bőrre rosszabb, mint gondolnánk

A napfény – különösen az UVA- és az UVB-sugarak – okozhatnak leégést, korai bőröregedést, szemkárosodást, napallergiás és fototoxikus reakciókat és akár bőrrákot is. Orvosok és bőrgyógyászok szerint a bőrrák több, mint 90%-a a napsugárzás eredménye. Nagyon fontos tehát, hogy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre – ami ebben az esetben a fényvédelem.

Fényvédelem télen – nyáron

Sajnos nagyon elterjedt tévhit, hogy fényvédőzni csak nyáron szükséges. Az igaz, hogy télen kevesebb UVB sugárzás van, azonban az UVA ekkor is jelen van! És hogy miért fontos ez? Azért, mert a bőröregedésért elsősorban az UVA felelős.

Egy 2013-as kutatás szerint: „A klinikai bőröregedést nagymértékben befolyásolják a külső tényezők, különösen a napártalom. Az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért felelős.”

Tehát mi az a fényvédő?

A fényvédő (más néven fényvédős hidratáló, nappali krém, és ha egész testre való kiszerelést takar, akkor naptej) egy hidratáló alapú formula, amit különböző típusú és hatékonyságú fényvédő összetevőkkel dúsítanak.

A fényvédő lehet fizikai vagy kémiai. A kettő közötti különbség az általuk biztosított
védelem módja. A fizikai fényvédők visszatükrözik az UV sugarakat, a bennük található ásványi anyagok által. A kémiai fényvédők viszont elnyelik azokat.

Mi az az SPF és mekkora faktorszámú fényvédőt érdemes használni?

Az SPF mozaikszó egy angol kifejezés rövidítése = Sun Protection Factor, magyarul fényvédő faktort jelent. Ez a szám azt mutatja meg, mennyivel hosszabb ideig tartózkodhatunk a napon az adott faktorszámú naptejet használva anélkül, hogy leégnénk. Többféle faktorszámú fényvédő létezik (pl. SPF 10, 15, 20, 30, 50), ezért felmerülhet a kérdés, hogy vajon melyik lehet az ideális. Véleményem szerint egy tudatos bőrápolási rutinban célszerű SPF 30-as fényvédőt használni a mindennapokban, amit nyáron cserélhetünk magasabb faktorszámúra is. Ha viszont esetleg pigmentfoltokkal küzdünk, akkor télen-nyáron érdemes a magasabb védelmet nyújtó fényvédőt választanunk.
napfény hatása a bőrre

Hol és hogyan érdemes használni a fényvédőt?

Alkalomtól függ

Mindennapi rutinban az arc, a nyak és a dekoltázs területét érdemes bekenni. Természetesen a nyaralás során – amikor testünk nagy részét éri a napfény – testünk többi részét sem hagyhatjuk ki, mint a hát, derék, mellkas, has, lábak (elől, hátul).

A mennyiség meghatározása

Arra, hogy mennyi fényvédőt érdemes használni, nincsen általános szabály, azonban van egy módszer a mennyiség általános meghatározásához: Használjunk minden területhez egy vastag csík naptejet, mely a középső ujj végétől a csuklóig ér.

Nem árt várni

A fényvédő felvitele után várjunk 30 percet, mielőtt napra megyünk és ismételjük meg minden 2 órában – vagy miután úsztunk, izzadtunk, megtörölköztünk.

Hatása az idő múlásával csökken

Az alábbi kutatásban is bizonyították, hogy a fényvédő hatása az idő múlásával csökken. Azt vizsgálták, hogy milyen mértékű az arcbőr fényvédelme fényvédő nélkül, felkenéskor, majd 3 és 6 óra elteltével.

napfény

A képek azt jól szemléltetik, hogy idővel romlik a fényvédő hatékonysága, még akkor is, ha egész nap csak otthon vagy az irodában ülünk. Ezért nagyon fontos bőségesen bekenni az adott területet és rendszeresen újrakenni, hogy megelőzzük a leégést.

A napsugárzás negatív hatásai a bőrre

A túlzásba vitt napozásnak számos negatív következménye lehet. Vegyük sorba a káros bőrelváltozásokat, melyeket a napfény okozhat.

1. Napégés

A napégés a leggyakoribb napkárosodás, és többnyire az UVB-sugarak okozzák. Piros, érzékeny és felhólyagosodó bőr jellemzi. A tünetek általában nem azonnal, hanem több óra elteltével jelentkeznek.

Hogyan előzhetjük meg?

– kerüljük a napfényt 10-16 óra között – használjunk fényédőt

Hogyan kezeljük?

– hűtsük a bőrt, például egy hideg kendővel

– használjunk napozás utáni bőrnyugtató termékeket

Komolyabb napégés, felhólyagosodás esetén azonnal forduljon orvoshoz!

2. Napallergiák

A polimorf fénydermatózis (PLE) a napallergiák leggyakoribb formája és a napallergiás betegek körülbelül 90%-ánál diagnosztizálják. A napallergiákat az oxidatív stressz idézi elő, aminek oka az UVA- és kisebb mértékben az UVB-sugarak által előidézett szabadgyökök képződése. A napallergiák másik fajtája, az acne aestivalis akkor jelenik meg, amikor az UV-sugárzás kombinálódik bizonyos, helyileg alkalmazott kozmetikumokban és fényvédő termékekben található összetevőkkel – például az emulgálószerek – így okozva a faggyús szőrtüsző irritációját és gyulladását. Tünetei hasonlóak a PLE-éhoz és gyakran nehéz különbséget tenni közöttük.

3. Gyógyszer okozta fényérzékenység

Fényérzékenységet okozhatnak szájon át szedett gyógyszerek vagy helyileg alkalmazott gyógyszerek és kozmetikumok is. Melyek lehetnek ezek? – Néhány gyulladáscsökkentő gyógyszer, vagy fájdalomcsillapító, úgymint az ibuprofen, – antibiotikumok, – nem-szteroid gyulladáscsökkentők, – vízhajtók, – sztatinok, – retinoidok, – gombaellenes gyógyszerek.

4. Korai bőröregedés

A korai bőröregedés leggyakoribb oka a napsugárzás, s ennek jelei a szeplők, az öregségi foltok (májfoltok), a hajszálerek, az érdes bőr, a finom ráncok, amik megfeszítve eltűnnek, és a pettyhüdt bőr.

5. Bőrrák

A bőrrák valószínűsíthetően olyan területen alakul ki, melyet az évek során több napfény ért. Ennek is több típusát különböztetjük meg.
\

Aktinikus keratózis

– Sok évnyi napsugárzás okozta száraz, pikkelyes foltok a bőrön,

– rózsaszín, piros vagy barna színben,

– 0,5 és 3 cm közötti szélességben,

– arcon, nyakon, alkaron és kézfejen és (férfiaknál) a fülek szélén és kopasz fejbőrön, valamint (nőknél) a lábakon térd alatt találhatóak.

V

Bazálsejtes karcinóma

– kicsi, lassú növésű, fényes, rózsaszín vagy piros daganat,

– melyet, ha elhanyagolnak, kérgessé válik, vérzik vagy fekéllyé alakul,

– az arcon, fejbőrön, füleken, kezeken, vállakon és háton találhatóak.

Melanóma

– a legsúlyosabb bőrdaganat,

– jele lehet egy új anyajegy megjelenése,

– vagy egy már meglévő alakjának megváltozása,

– szabálytalan alakú és nagyobb, mint 6 mm,

– a test bármelyik részén megtalálható.

fényvédelem

Hogyan építsük be a fényvédelmet a mindennapi rutinba?

Most, hogy átnéztük, mennyire káros a napfény hatása a bőrre, biztos vagyok benne, hogy Önt sem kell győzködnöm arról, mennyire fontos a mindennapi fényvédelem. De hogyan építhető be a napi rutinba? A fényvédőt érdemes a fürdőszobában, a reggeli készülődés helyszínén elhelyezni, hogy mindig szem előtt legyen. Mindig a bőrápolási rutin utolsó lépéseként használjuk (tehát a hidratáló krém után), ugyanis ha bármilyen más krémet kenünk rá, csökkentjük a hatékonyságát.
A felkenés után várjunk 8-15 percet sminkelés előtt, öltözködés előtt.
Mit tehetünk még bőrünk egészsége érdekében?

Ne tartózkodjunk napon a déli órákban.
Válasszunk megfelelő ruházatot nyáron is.
Ha bőrérzékenységgel küzdünk, használjunk magasabb faktorszámú fényvédőt.
Vegyünk részt rendszeres bőrgyógyászati vizsgálaton, anyajegyszűrésen – minél több anyajeggyel rendelkezünk, annál gyakrabban!

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy a napsugárzásnak rengeteg pozitív hatása is van, – mint a kedélyállapot javítása és a D-vitamin termelés – így használjuk ki bátran a jó időt – csak sose hagyjuk otthon a fényvédőt!

Szeretné megnézetni anyajegyeit? Jelentkezzen be konzultációra!